Maart 2023

Werk samen, haal grenzen weg waar nodig

Deze maand spraken we uitgebreid met buurtvaders uit Kanaleneiland, die samen werken aan de veiligheid in hun buurt. Hun boodschap: kijk niet te ver, kijk in je straat en je buurt. Neem je verantwoordelijkheid. Praat met elkaar. Zorg voor de wijk en werk samen met instanties. Hun aanpak past bij het op de wijk gerichte streven van UtrechtDB-lid en opleider van huisartsen Niek de Wit. Over gezondheid in Utrecht zegt hij: ‘Preventie moet naar de basis, door samen met bewoners opgestelde en uitgevoerde wijkakkoorden’. De Utrecht Development Board wil in 2023 bouwstenen aandragen voor het concreet invullen van ‘Utrecht maken we samen’. Daarbij valt te leren van de successen in Kanaleneiland.

UtrechtDB-columnisten

In deze voorjaars-Nieuwsbrief ook onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden. De grootste roep betreft samenwerking: haal grenzen weg in het belang van kinderen, scholieren en studenten. We hebben het ook over grotere openheid tussen gemeente en inwoners. ‘Maar de inwoners zijn zelf ook aan zet’. Ziet Utrecht naast woningbouw ook concepten van co-living aan de horizon? Het wachten is op veel en heftige Utrechtse discussies hierover in TivoliVredenburg en de Bieb Neude. Moeilijk, welnee. Hoe dat te organiseren vertelde ons Tessa Hagen, na ruim 5 jaar debat-ervaring in TivoliVredenburg.

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: Timon Jacob

Utrecht gidsstad

Utrecht bewees dat opzoeken van randjes van regels kan leiden tot verbeteringen. Trude Maas noemt diverse initiatieven die het land veroverden. Wat hebben die gemeen? Niet wachten op een ander maar zelf dingen oppakken. Volhouden. Visie. Ondernemerschap. Overtuigingskracht. Sociaal inzicht. Dat heet ook wel ‘burgerkracht’. (7 maart 2023)

Lees meer

Foto: Reina Buisman.

Overvecht toont passie en lange adem

De vaart zit in het programma ‘Samen voor Overvecht’, zegt Kees Rutten. Zijn advies: ‘Verbreed coalities, verbind subsidies aan elkaar en beloon het weghalen van verkokering’. Voorbeeld is de Utrechtse samenwerking mbo-hbo-universiteit in de City Deal Kennis Maken. (21 februari 2023)

Lees meer

Foto: Jelle Verhoeks

De Lerende Stad

Nicoline Meijer roemt de Stichting Vital’nya waar Oekraïense vluchtelingen een klein beetje ‘thuis’ vinden in Utrecht. We zien hoe belangrijk het is, open te staan voor mensen die ver van onze leefwereld afstaan. Hoe wij leren van die anderen. Naast ‘een leven lang ontwikkelen’ past ‘actief burgerschap’. (7 februari 2023)

Lees meer

Illustratie: Argibald

Wonen en zorg in Twente

Nieuwe concepten van co-living moeten we bedenken, vindt Rien Nagel, wijzend op tradities in Twente. Bestaande vierkante woonmeters kunnen anders gebruikt, naast de noodzaak van nieuwbouw. Misschien moeten investeerders met bouwgrond een veer laten? (24 januari 2023)

Lees meer

Foto: Jelle Verhoeks

Nieuwe stad op oude fundamenten

Samenhang tussen oude en nieuwe stadsdelen is de grootste uitdaging voor Utrecht de komende jaren. In onze eerste column van 2023 schetst Steven de Waal met voorbeelden in Overvecht en Leidsche Rijn hoe een nieuwe, samenhangende stad ontstaat op oude fundamenten. (10 januari 2023)

Lees meer

Foto: Koen Peters

Utrecht samen maken

Leren in de praktijk en snelle verbeteracties, bijvoorbeeld bij uitvoering van de energietransitie. Dat ziet Trude Maas als mooie Utrechtse ambitie voor 2023. Met een blik op de adviezen van de Rekenkamer Utrecht in Horen, Zien en Samen Door kan de gemeente opener zijn naar de inwoners. Maar de inwoners zijn zelf ook aan zet. (27 december 2022)

Lees meer

Foto: Angeliek de Jonge

Van leerplicht naar ontwikkelrecht

Ieder kind heeft het recht zich ten volle te kunnen ontwikkelen. Anko van Hoepen wijst op de forse opgaven waarvoor Utrecht staat. ‘Die kunnen we alleen te lijf als we samenwerken’. Prachtige voorbeelden zijn er al: diverse Kindcentra, Academie Tien, International School Utrecht. (13 december 2022)

Lees meer

Muurschildering: Jeroen Hermkens

Ode aan mijn stad

Beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens tekent, schildert, maakt litho’s. Heel vaak gaan die over zijn stad Utrecht. Dit keer zegt hij met een filmpje: ‘De herfst is de mooiste tijd om in de stad te tekenen. De lage zon maakt de schaduwen langer. De tekeningen zijn de basis voor een muurschildering’. (6 december 2022)

Lees meer

Hoe we werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De inmiddels standaard geworden werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.

Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Houvastje voor de nieuwe raadsleden

Lees onze Meetlat (pdf) met het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht tussen 2022 en 2026. Met deze focus laten raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energievretende ‘hype of the day’.

Open Brief Ruimte, nieuwe miljarden

Illustratie: Jeroen Hermkens

Hoe en waar wonen Utrechtse verpleegkundigen, monteurs en politieagenten? Waar komen kansen voor lopen, fietsen, openbaar vervoer nu het kabinet miljarden aan Utrecht belooft voor onder andere een nieuwe Merwedelijn? Kijk naar een blik in onze Open Brief Ruimte (pdf). De vakwereld bleek nieuwsgierig bij onze publicatie, afgelopen jaar. Zie onder andere vakblad PropertyNL en de site Vastgoedmarkt.

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-