Column Jan Willem Steunenberg

Máximapark: mooiste stadspark

Het is alweer tien jaar geleden dat koningin Máxima in het hart van stadsdeel Leidsche Rijn het grote park doopte met haar naam. Maar wat heeft het Máximapark ons eigenlijk sinds de aanplant in 2007 gebracht? Kreeg Utrecht hier inderdaad uiteindelijk het mooiste stadspark van Nederland? En doet het park wat het zijn bezoekers heeft beloofd?

Het Máximapark met maar liefst 300 hectare aan groen, groeide uit tot één van de parels van Utrecht. Het ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze heeft zich in deze periode meer dan bewezen als een oase van rust in de stad Utrecht.

Duizenden bezoekers

Met onder meer de Vlinderhof (ontwerp van Piet Oudolf), de Japanse tuinen, de Vikingrijn en het lint dat het park omzoomt is het niet verwonderlijk dat het park jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Lokaal, nationaal én internationaal, jong en oud, van fietsers tot wandelaars, van picknickers tot barbecueërs, het park biedt voor ieder wat wils.

Uniek samenwerkingsmodel

Wat het park daarnaast zo bijzonder maakt is de enorme participatie en betrokkenheid van de bewoners. Deze vrijwilligers spelen namelijk een grote rol in beheer, programmering, ontwikkeling van het park en communicatie erover. We zien in de huidige parkorganisatie een uniek samenwerkingsmodel. En een mooi voorbeeld hoe de gemeente Utrecht en vrijwilligers succesvol samenwerken.

Bijenhotel, zonnepanelen

Zo helpen de ‘Vrienden van het Máximapark’ mee aan beheer en onderhoud van het park. Bewoners namen het initiatief voor de Vlinderhof. Deze houding bij de vele betrokkenen zorgt voor eigenaarschap, sociale cohesie en trots. Zonder hun inzet zou dit park nooit tot volle wasdom zijn gekomen.

Daarnaast heeft het Máximapark de verduurzaming van Utrecht verder geholpen. Diverse initiatieven willen het park en de omgeving duurzamer maken. Twee voorbeelden. Een bijenhotel zal de bijenpopulatie stimuleren. Zonnepanelen gaan het park van energie voorzien.

Iedereen kan meedoen

Alle initiatieven, betrokkenheid en grote bewonersparticipatie in het stadsdeel Leidsche Rijn dragen zo bij aan de Ruimtelijke Strategie (RSU) van de gemeente Utrecht: gezond groeien via het uitgangspunt ‘Gezond stedelijk leven voor iedereen’. Dat houdt in dat gezondheid centraal staat in alles wat we doen. Een stad van gezonde inwoners in een gezonde leefomgeving, werkend aan een gezonde economie. Waar iedereen kan meedoen en iedereen zich thuis mag voelen, ongeacht inkomen of afkomst.

Ontmoetingsplek

Laten wij daarnaast vooral niet vergeten dat het Máximapark ook een belangrijke sociale functie heeft. Het is een ontmoetingsplek voor bewoners en een plek waar mensen van diverse achtergronden en culturen samenkomen.

Kortom, het Máximapark betekent na tien jaar nog steeds een belangrijke en mooie toevoeging aan de stad Utrecht. Het is inderdaad uitgegroeid tot het mooiste stadspark van Nederland, dat haar beloftes meer dan waarmaakt. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen.

Mooiste stadspark

Voor iedereen blijft er werk aan de winkel om het park schoon en veilig te houden en om verdere verduurzaming te stimuleren. Dat vraagt dus voortdurend aandacht van betrokken vrijwilligers, bezoekers en de gemeente.

Maar laten we in de tussentijd vooral genieten van dit prachtige park en de sociale en duurzame functies die het biedt. Dan ben ik ervan overtuigd dat het Máximapark over tien jaar nog steeds haar claim als mooiste stadspark van Nederland kan blijven waarmaken!

Jan Willem Steunenberg
Lid Utrecht Development Board

Máximapark: mooiste stadspark]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Máximapark: mooiste stadspark

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview