Column Nicoline Meijer

Vier Utrechtse V’s voor succesvolle coalitievorming

Nu informateur Herman Tjeenk Willink in Den Haag de brokstukken moet lijmen na een volledig vastgelopen formatie en nieuwe bruggen moet slaan in het versnipperde politieke landschap, kan ik mij niet onttrekken aan de gedachte dat we dit in Utrecht toch anders doen. Ik nodig de politici in Den Haag daarom uit om een bezoek aan ‘het hartsie van het land’ te brengen. Hier bruist het aan alle kant. Nog niet zoals we het willen door de coronamaatregelen, maar er gebeurt wel van alle hand.

Ik introduceer de 4 Utrechtse V’s voor een succesvolle coalitievorming: Veerkracht, Verbeelding, Vernieuwing en Verbinding. Zet ze in aan de onderhandelingstafel: resultaat gegarandeerd.

Veerkracht

Politiek Den Haag wil een nieuwe bestuurscultuur en nieuw leiderschap. Kom eens buurten bij TivoliVredenburg. Daar weten ze hoe het roer om moet. Van volle zalen naar deuren die maandenlang gesloten bleven. Wat doe je dan als muziekpodium? Dan vind je jezelf opnieuw uit. ‘Back to live’ in een digitale wereld. Met livestreams, een podcaststudio en het succesvolle ‘Walk the Line’. Lees het in het recent uitgebrachte boek Off/On – Concertpodium tijdens een pandemie van Nicoline Baartman & Jos Stoopman. Dat is nieuw leiderschap.

Verbeelding

Vastgeroest blijven in oude denkpatronen? Zet verbeelding in. Nodig kunstenaars uit. Zij zijn in staat om complexe scenario’s uit te diepen, zoals schrijver, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr vorig jaar bij Buitenhof zei. Kunstenaars zijn in staat om nieuwe perspectieven te bieden. Het ondenkbare denkbaar te maken.

Daarom krijgen jonge cultuurmakers en afgestudeerden van de creatieve opleidingen in Utrecht een belangrijk deel van de extra 7,5 miljoen euro die de gemeente Utrecht van het ministerie van OCW heeft gekregen voor ondersteuning van culturele instellingen en makers die geraakt zijn door de coronacrisis. Verbeelding is belangrijk. Net als aanwas van nieuwe ideeën. Zo biedt Utrecht ook nieuwe talenten een kans en geeft een impuls aan vernieuwing.

Vernieuwing

Start bij het formeren eerst bij de inhoud en zoek naar de overeenkomsten. De poppetjes komen later. Dat is de methode Tjeenk Willink. In Utrecht kennen we de methode ‘Start in het hart’. Utrecht kent een oplopende leegstand in de binnenstad als gevolg van de coronacrisis. Hoe zorg je dat het hart weer gaat kloppen? Door bewoners en andere sectoren te betrekken om met nieuwe ideeën te komen.

Vernieuwing ontstaat door eigen denkbeelden los te durven laten en tegenmacht te organiseren. Door te zoeken naar het gezamenlijk belang. Wil je een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt, dan betrek je verschillende coalitiepartners. Zo bouw je aan vertrouwen en geef je ruimte aan vernieuwing. Van leegstand naar levendigheid.

Verbinding

Misschien wel de belangrijkste van de vier V’s. Regeren is vooruitzien. Niet alleen naar vandaag kijken, maar ook naar de toekomst. Probeer het grotere plaatje te zien. Durf over eigen grenzen heen te stappen om het grotere belang mogelijk te maken. Zoek de verbinding. Door uit te zoomen, ontstaat een nieuw perspectief. Wat eerder onoverbrugbaar leek, past misschien toch in het plaatje. Wat ver weg leek, is opeens dichtbij.

In Utrecht hebben we de ambitie om in 2040 een ’10-minutenstad’ te zijn. Openbaar vervoer, groen, sport, onderwijs en cultuur moeten voor iedereen ‘binnen 10 minuten’ bereikbaar zijn. Dat is best een klus. Hoe komen we van een ’10-wijkenstad’ naar een ’10-minutenstad’? Het antwoord is: slim verbinden.

Het geheel is meer dan de som der delen. Het hart moet in alle wijken kloppen. Dus zorg je dat alle wijken prettig zijn om te wonen, te werken en te leven. Daar is in Utrecht overigens nog werk aan de winkel als we naar de huidige woningprijzen kijken.

Regeren is vooruitzien én verbinden. Het gezamenlijke belang voor ogen houden.

Boven op de Dom

Ik nodig de Haagse politici ten slotte uit om een keer bovenop de Dom te staan. Je kunt er nu zelfs met een lift naartoe. Dan zie je verleden, heden en toekomst in één oogopslag. De Domtoren wordt ook wel Sint Maartenstoren genoemd, naar de stadspatroon Sint Maarten. Hij is het symbool van het delen en verbinden. Het windvaantje met daarop Sint Maarten afgebeeld wappert trots bovenop de toren.

Nicoline Meijer
Lid Utrecht Development Board

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Vier Utrechtse V’s voor succesvolle coalitievorming

Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"Meer Utrechts ontwerp in de stad"

“2017 is voor mij het Jaar van De Stijl. Dat biedt een geweldige kans om verhalen te vertellen, Utrecht op de kaart te zetten. Trots te zijn”.

Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, voegde zich afgelopen jaar bij de UtrechtDB. Hij ziet eenzelfde motto in beide organisaties: met hart voor de stad, onafhankelijk de kansen verzilveren die in Utrecht liggen.

> Lees het hele interview

Utrecht