De sociaal ondernemende student

Utrecht, 5 maart 2013

Utrecht kan nog meer profiteren van zijn bijna 70 duizend studenten. Geen stad in Nederland telt onder zijn inwoners zoveel hoogopgeleide jonge mensen. Zij bedenken onverwachte en nieuwe oplossingen voor lokale problemen en brengen kinderen, ouderen, bedrijven en organisaties met elkaar in contact. Iedereen profiteert daarvan. 

Dit blijkt uit een onderzoek van de Utrecht Development Board naar sociaal ondernemerschap van Utrechtse studenten. Betrokkenheid van (nieuwe lichtingen) studenten bij initiatieven met maatschappelijke waarde blijkt een continue factor in de stad Utrecht. Het fenomeen is echter bij veel Utrechters onbekend. De UDB wil goede voorbeelden naar voren schuiven, en vraagt om meer aandacht van gemeente, bedrijven, corporaties en onderwijsinstellingen om het jonge sociaal ondernemen te versterken.

Kennis inzetten, betrokken zijn
Studenten die sociaal ondernemen zijn blijvertjes. Velen van hen die momenteel actief zijn, verwachten dat over drie jaar nog te zijn. Zij willen maatschappelijke en financiële waarde aan elkaar koppelen. Het staat niet alleen goed op je cv, maar studenten noemen ook: 'betrokken willen zijn', 'meer mensen leren kennen', 'kennis delen'. Studenten willen door middel van sociaal ondernemerschap hun kennis uitbreiden en opgedane kennis inzetten voor de maatschappij. Motto: innovatieve oplossingen bedenken en zelf een maatschappelijke bijdrage leveren waar overheden of private ondernemingen dat niet doen. 

Dé sociale stad
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente, organisaties als woningcorporaties en bedrijven enthousiast zijn over dergelijke initiatieven. Maar een extra steun in de rug kan activiteiten versnellen, Utrecht als dé sociale stad van Nederland. Bovendien verhoogt een goed sociaal ondernemingsklimaat de excellente reputatie van Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. 

Kinderen en senioren
Een geslaagd voorbeeld is The Office in het Utrecht Science Park. De Universiteit Utrecht stelde in november 2012 dit gebouw aan de Heidelberglaan ter beschikking aan sociale ondernemingen van studenten. Daar werkt nu bijvoorbeeld de Stichting Move, waar gemiddeld 15 parttime medewerkers jaarlijks 50 projecten op poten zetten. Bijvoorbeeld: studenten gaan naar scholen en vragen de kinderen wat in hun wijk moet veranderen, zoals meer contact tussen de kinderen en senioren uit de naastgelegen seniorenflat. De kinderen ontwerpen bankjes die door het organisatorisch talent van de studenten daadwerkelijk geplaatst worden langs de rollatorroute in de wijk. Er wordt gesport, en kinderen uit Hoograven leren roeien bij Orca. Dit project is genomineerd voor de 'Kroonappeltjes' van het Oranjefonds.

Andere vestiging in The Office is Sife/Enactus, van het internationale netwerk Students in Free Enterprise. Eén van de initiatieven was, in samenwerking met de sociale werkplaats mensen opleiden tot fietsenmaker. Het project 'Kookeiland' hielp migrantenvrouwen een eigen cateringbedrijf opzetten. 

Het onderzoek is uitgevoerd door Frisse Blikken. Dit bureau helpt organisaties met de inzet van jonge, ondernemende professionals. Zie ook www.frisseblikken.nl. Als onafhankelijke adviesraad wil de Utrecht Development Board (UDB) de stad Utrecht helpen haar potentieel ten volle te realiseren. Samenwerking tussen lokale leiders, gemeente en bedrijfsleven is daarbij cruciaal. UDB zal die samenwerking bevorderen en waar mogelijk versnellen. Met nieuwe invalshoeken en ideeën. Zie ook www.utrechtdb.nl.

PDFDownload het rapport als PDF

 

En zie Facebook #SOSUtrecht

 



» De sociaal ondernemende student

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews